Om Förbannad Fotboll

FÖRBANNAD FOTBOLL handlar om fotboll och statistik eller vad man skulle kunna kalla datadriven fotbollsanalys.

I första hand handlar det om svensk landslagsfotboll i modern tid, men vi kommer också att beröra ligafotboll, primärt Allsvenskan. Detta dels på grund av att vi kommer att hämta data därifrån men också för att vi håller på AIK respektive IFK Göteborg.

Vad vi vill är att undersöka uppfattningar, myter och föreställningar om hur svensk klubb- och landslagsfotboll ser ut, hur den har presterat och vad detta resulterat i.
Vi vill undersöka hur framgångsrika de olika förbundskaptenerna och deras landslag är, samt de bakomliggande faktorerna. Vi gör det genom att formulera en tes, i form av ett påstående eller en fråga, vilken vi sedan belägger eller bestrider med hjälp av data som vi tolkar och visualiserar. Det hela resulterar i någon form av slutsats.

Antagligen kommer vi att ha rätt lika ofta som vi kommer att ha fel. Det är mest sannolikt. Och när det gäller lögner och statistik så finns inga kryssmatcher. Eller så kan man säga att vi alltid spelar kryssmatcher, då detta skulle kunna motsvaras av begreppet ”det beror på”. Vilket ju är själva fundamentet för tolkning och analys.

Ett grundläggande kriterium för det vi gör är att vi söker ställa framgång mot misslyckande. Därför några definitioner:

 • Framgång är att åka ut så sent som möjligt i tävlingssammanhang.
 • Misslyckande är att åka ur tidigt.

En annan fråga vi ställt oss är hur vi ska värdera prestation – ett underhållande spel, många gjorda mål, starka individuella insatser – i förhållande till resultat – det vill säga vinst, lika-resultat eller förlust. Vår prioritering är som följer:

 • Resultatet är alltid överordnat.
 • Prestationer av hög kvalitet är visserligen trevliga men att acceptera en viss sorts prestation oavsett resultat beror på graden av känslomässigt engagemang och mycket svårt att belägga med data.

Finns det någon landslagsrelaterad fråga som gnagt i dig länge? Som kanske har med mästerskapsresultat, laguttagningar eller Lars-Tommys ovana att låta en Marcus Allbäck helt ur form spela? I så fall kan du maila dina frågor till hej@forbannadfotboll.com.

Välkommen

Transparens:
Basen för vår landskampsdata är Sveriges Fotbollshistoriker och Statistikers sammanställning av landslagets samtliga matcher 1908-2011. Information om senare landskamper är hämtad från Svenska Fotbollförbundets hemsida.

Vi tittar oftast på tävlingslandskamper och som sådana räknar vi kval till slutspel och slutspel där herrlandslaget deltar. Det betyder att när vi tittar långt tillbaka räknas inte bara VM och EM utan även OS. På senare tid – 1992 och därefter – har OS varit en U23-turnering och räknas alltså inte med.

Då vårt sätt att titta på data ofta kastar ljus över oriktigheter har vi såklart funnit en del tveksamheter hos dessa källor, vilket vi påpekat. Svenska Fotbollförbundet har rättat sin information. SFS har å sin sida rätat ut alla frågetecken med bravur, inga fel där inte!

Vidare har vi kryddat vår data med diverse andra aspekter, som lagens respektive FIFA-ranking och förbundskapten vid matchtillfälle. Vad gäller förbundskaptener följer vi den uppdelning Svenska Fotbollförbundet själva gör, varför det bland annat inte finns någon före 1962.

FIFA rankingen är skrapad med en av vår vän Daniel modifierad version av Kevin Champions script.

 

4 thoughts on “Om Förbannad Fotboll

 1. Hej Förbannad Fotboll!
  Kul att se de uppdaterade maratontabellerna, och allt annat med för den delen. Trevlig läsning, i synnerhet som jag är himmelsblå supporter.
  En synpunkt gällande de allsvenska vinnarnas tabellrader. De stämmer fr.o.m. säsongen 1959, men innan dess spelades det höst/vår, utom 1957-58 då det spelades höst/vår/höst, totalt 33 matcher i den s.k. mammutallsveskan.
  Således är MFFs tabellrad från säsongen 1949-50 denna: 22 20 2 0 82-21 62p (42p enligt dåvarande 2-poängssystem)

  Hälsningar från Malmö
  Christian

  • Stort tack för ditt påpekande, du har naturligtvis helt rätt! Gjorde misstaget att gruppera på år och inte på säsong. Lovar att åtgärda innan klockan slår midnatt!

   Dock finns det oavsett en rad problem att stirra sig blind på maratontabellen över Allsvenskan, vi återkommer till det.

Kommentera