Ger det turkosa schemat Malmö guld?

Strax efter klockan kvart i fem i eftermiddag sätter Stefan Johannesson pipan till munnen på plastsavannen och blåser av Göteborgs ödesmatch borta mot Djurgården – då vet vi om det blev silltorsk eller om saltvattnet fick det oh-zoo-logiska maskineriet att kärva, med norskchefstorsk som resultat.

Ungefär en trekvart senare börjar Malmö FF sin match borta mot BK Häcken. De har då inte bara fördelen av att ligga först i tabellen, ha total lokal och kommunal uppbackning och sakna lokal konkurrens, utan även fördelen av att veta hur det gått i Stockholm och kan spela på det resultatet.

För att undvika att man skall kunna spela på någon annans resultat spelas alla matcher i sista omgången av allsvenskan samtidigt. Vi har tittat på de 10 avslutande omgångarna för Allsvenskan 2008 och framåt, dvs de senaste 5 åren samt i år. Och gällande de sista omgångarnas spelschema för den blivande ettan och blivande tvåan så kan vi konstatera att den åtgärden ser ut att vara något av ett slag i luften, eftersom fördelen av att veta sina konkurrenters resultat ser ut att kunna vara av avgörande betydelse långt tidigare än så.

Av de matcher som inte avgörs samtidigt har de blivande seriesegrarna haft fördelen av att spela sin match i omgången efter den blivande tvåan 26 gånger, dvs 62% av omgångarna de inte spelar samtidigt.

Motsvarande siffra för den blivande tvåan är 16 gånger (38% av omgångarna där de inte spelar samtidigt).

Under de sista 10 omgångarna har dessa lag alltså startat samtidigt vid 18 tillfällen, varav 12 alltså är i sista omgången, då alla lag spelar samtidigt. Med undantag för sista omgången har alltså lagen spelat samtidigt vid endast 6 tillfällen (och notera att vi är generösa i vår definition av samtidigt här, då vi räknat matchstarter inom 2h som samtidigt).

Endast en gång av 5 (eller 6 år om man redan nu är säker på att Malmö vinner) har ett lag som spelat först färre gånger vunnit guldet – och det var 2008 när Kalmar vann. Fast hur ofta följer Nannes mannar några mönster? 2011 spelade de först lika många gånger av de 10 avslutande, men sett till de fyra sista spelade Helsingborg först samtliga 3 (sista omgången spelas ju som sagt alltid samtidigt).

Så ofta startade lagen först

Blivande seriesegraren är fet-markerad.

2008 2009 2010 2011 2012 2013
IFE 4 AIK 6 MFF 4 HIF 3 IFE 5 MFF 5
KFF 2 GBG 3 HIF 1 AIK 3 BKH 3 GBG 2

Fotnot: Malmö har på samma vis fördel mot de andra två topplagen. Fördel 5-3 mot AIK och 6-0 mot HIF, ifall något av dessa lag skulle segla förbi Göteborg i seriespurten.

Vill man vara konspiratoriskt lagd och dessutom kritisk mot idrottsmedias kommersialism – vilket vi gärna tar på oss rollen att vara, om så bara för att få göra en poäng (alltid resultat före prestation!) – så kan man hävda att de som är ansvariga för spelschemats konstruktion i år har gynnat Malmö – och att bland annat de rosa och getingrandiga redaktionerna, för att driva klick samt pappersförsäljning, förtvivlat försöker hålla det allsvenska liket vid liv trots att det varit dött sen i våras.

Men så kan det ju inte vara. Eller?

Kanske har vi som så många gånger förr blandat samman kausalitet och korrelation. Oavsett, så kan detta vara något för lagen att fundera på framöver.

Kommentera