Halva vägen, hela bilden. (Nästan.)

slutsegrarenefter15

Idag drar omgång 16 av Allsvenskan 2013 igång. Det betyder att vi kommit – nästan – halvvägs till en slutlig tabell. Nästan, eftersom:

Och när vi nu är – så gott som – halvvägs tänkte vi att det var dags att följa upp de inlägg vi tidigare gjorde om de lag som varit serieledare, jumbo och nästjumbo efter de inledande 7 allsvenska omgångarna under de senaste 10 åren.

Slutsegraren oftast redan i topp

Vi började så klart med det viktigaste. Vinnaren. Vi tittade då på de senaste 10 årens blivande seriesegrare och hur de varit placerade efter de 15 första omgångarna. Det såg ut som överst i det här inlägget.

7 av 10 år har den blivande seriesegraren varit i ledning efter 15 omgångar. Det innebär alltså att Göteborg ligger bra till. Eller Helsingborg, då. Om Pär Hansson inte glömmer komma till Örjans Vall. De andra åren har den blivande segraren innehaft plats 2, 5 respektive 6.

Och alla andra

Och sedan tittade vi på alla andra, fast på det motsatta sättet – nämligen för varje placering i omgång 15 – för att se vad man fått för slutplacering.

Hela kartan över slutpositioner per position efter 15 omgångar ser ut som i bilden nedan (och 2013 års tabellordning efter 15 omgångar hittar ni längre ner bland dubbfötterna).

allaplaceringaromg15

Vi noterar att…

  • Senast vi tittade såg Helsingborg ut som 50% seriesegrare efter bara 7 omgångar. Om de tar poäng mot HBK är de nu istället alltså 70% seriesegrare. Men så var det det där med Pär.
  • Djurgårdens IF har tagit sig från sistaplatsen upp på vad som ser ut att vara trygg mark. Endast en gång de senaste 10 åren har ett lag placerat bättre än 11 efter 15 omgångar blivit degraderade. (Året var 2010 och laget var BP som låg 7:a efter 15 omgångar och ändå åkte ur. 2004 låg AIK 11 och degraderades. Idel Stockholmsklubbar alltså, vilket kanske skapar stress på Kaknäs.)
  • Özcan och Syrianska får det fortsatt tufft. Inget lag som legat på plats 16 efter 15 omgångar har klarat sig kvar.
  • Plats 15, däremot, inte verkar ge degradering med automatik. Endast ett lag placerat 15 efter omgång 15 har åkt ur. Grattis, BP.
  • AIK nu är femma. Senast sa vi att AIK skulle bli fyra, och det verkar väl inte helt orimligt även om det nog åter dröms en del om guld på den blå linjens tåg och två gånger de sista 10 åren har ett lag placerat 5:a eller 6:a efter 15 omgångar vunnit SM-guld.
  • Sexa ligger förresten Åtvidaberg, som vann Allsvenskan 1972 och 1973, bara 3 poäng efter tabellettan (även om det gapet växer om Helsingborg vinner mot HBK). Det är alltså väldigt jämt i år.
  • Säsongen är så gott som över för lag 7-11. De kan börja fundera på 2014 istället.

Fotnot.

Som tidigare nämnts i samband med de här genomgångarna är det inte oproblematiskt att jämföra säsongerna 2003-2007 och 2008-2012 eftersom Allsvenskan fram till och med 2007 hade 14 lag (och alltså 26 omgångar) och därefter 16 lag (och alltså 30 omgångar). Det gör att det inte är helt självklart hur man på bästa sätt skall jämföra dessa år med varandra på ett praktiskt och/eller relevant sätt och vi har därför bara valt att ta not om det, men inte justera för det.

Fotnot 2.
Tabellplaceringar efter
15 omgångar – två släpmatcher:

1. IFK Göteborg
2. Malmö FF
3. Helsingborgs IF (en mindre spelad, passerar både Malmö och Göteborg vid poäng i hängmatchen)
4. IF Elfsborg
5. AIK
6. Åtvidabergs FF
7. Kalmar FF
8. Mjällby AIF
9. BK Häcken
10. IFK Norrköping FK (en mindre spelad klättrar till plats 8 eller 9 vid vinst mot Djurgården, beroende på antal gjorda mål)
11. Djurgården (en mindre spelad, klättrar till plats 10 vid vinst mot Norrköping, ligger annars kvar)
12. Östers IF
13. Gefle IF FF
14. Halmstads BK (en mindre spelad, klättrar till plats 12 vid seger mot HIF, ligger annars kvar)
15. IF Brommapojkarna
16. Syrianska FC

Kommentera