MFF är bäst och IFK är bäst mot de bästa

Det har blivit dags för årets första mestamästarmöte, där IFK Göteborg med 18 SM-guld tar emot Malmö FF – som med det rykande färska guldet från 2013 står på 17. (SM-guld alltså **)

Det är också ettan i den Allsvenska maratontabellen, MFF, mot tvåan IFK.

Men sett till de senaste 5 åren är dock bara Malmö som är ett riktigt topplag med två guld. De leder en sammanlagd tabell över de senaste 5 säsongerna med 283 intjänade poäng. IFK ligger på en 5:e plats  med 235 poäng. Malmö har under denna period +99 mål i målskillnad att jämföra med Göteborgs +63.

Men mot just Göteborg har det gått trögt för MFF. Trots 4 poäng på de två matcherna förra året, och trots att IFK bara vunnit en hemmamatch de senaste fem åren (de tre senaste har slutat oavgjort), är Blåvitt det lag MFF haft svårast för de senaste 5 åren, och det enda lag som Malmö har minusstatistik mot under perioden.

Endast 1,2 poäng/match har MFF fått med sig i matcherna mot Göteborg (att jämföra med klubbens 1,89 i snitt totalt under dessa år). Göteborg har i sin tur tagit 1,5 av MFF, vilket betyder att IFK har svårare för inte mindre än 8 lag, än de har för MFF.

Tittar man i absoluta siffror är det ändå ganska jämt skägg och att IFK varit Malmös svåraste motståndare säger egentligen kanske mer om hur starka MFF varit de sista åren.

Totalt, de senaste 5 åren har lagen spelat så här:

IFK Göteborg 10 4 3 3 12 11 1 15
Malmö FF 10 3 3 4 11 12 -1 12

Allt som krävs för att det skall vara helt utjämnat är alltså att Simon står upp för pappa och dunkar in en Béarnaisepyts bakom Alvbåge.

* (<— en stjärna)

Malmö har den stora stjärnan i årets allsvenska. Men #rosenbergfinnsinte i målprotokollen än. Det är nu 679 dagar sedan Markus gjorde ett seriemål. Hur länge dröjer det, och hur mycket kommer det när Zlatans högerback väl öppnar kranen?

** (<— två stjärnor, varför nöja sig med en?)

Och, just det. Den som funderar på hur högt en serieseger rankades på 80-talet kan jämföra bilden av ett MFF som just vunnit sin femte raka serieseger men ändå missat SM-guldet (ett par gånger) med bilder av ett nutida SM-guldvinnande MFF .

Lagom glada och jätteglada

Lagom glada för två missade guld, trots serieseger, och jätteglada för ett SM-guld.

 

 

 

 

Kommentera