Så gick det sedan 1:2 – Helsingborg 50% mästare?

Vi tittade precis på hur det gått för lag som likt AIK just nu, legat 9:a efter 7 omgångar, och nu är det dags att titta på hur det gått för de lag som varit serieledare efter lika många omgångar.

AIKs seger betydde ju inte bara att man själva gjorde ett litet hopp i tabellen. Det betydde också att Helsingborg blev serieledare ”på riktigt” eftersom IFK inte tog de 3 poäng som behövdes för att befästa förstaplatsen från omgång 6.

Halva guldet redan på Olympia

När vi tittar på vad serieledarna efter sju omgångar de senaste tio åren* fått för slutplacering ser det ut så som nedan.

serieledare_efter_7omg

I fem av de senaste tio säsongerna har alltså serieledaren i omgång 7 också fått lyfta bucklan på hösten. Endast två gånger har omgång 7:s serieledare kommit sämre än tvåa. Tittar man på de fem senaste åren (när det varit 16 lag och 30 omgångar istället för 14 lag och 26 omgångar*) är det faktiskt ännu större del – 60% – vunnit guldet efter att ha varit i ledning efter 7 spelade matcher.

Grattis Helsingborg!

* Jämförelsen 2003-2007 och 2008-2012 är lite problematisk eftersom allsvenskan fram till och med 2007 hade 14 lag (och alltså 26 omgångar) och därefter 16 lag (och alltså 30 omgångar). Det gör att det inte är helt självklart hur man på bästa sätt skall jämföra dessa år med varandra på ett praktiskt sätt och vi har därför bara valt att ta not om detta men inte justera för det.

Kommentera