Så gick det sedan 1:4 – Alla andra

I några tidigare inlägg under dagen har vi tittat på var lag med en viss tabellposition efter omgång 7 hamnat när sluttabellen skrivits. Vi betat av omgång 7:s serieledare, jumbo och nästjumbo samt AIK, som slutligen tog en trepoängare hemma.

Och då blev det dags att titta lite på alla andra.

slutplacering_per_placering

Efter 7 omgångar – och med avbrutna matchen nu tilldömd Mjällby  – ser ordningen ut så här:

1. Helsingborgs IF
2. Malmö FF
3. IFK Göteborg
4. IF Elfsborg
5. Mjällby AIF
6. Kalmar FF
7. BK Häcken
8. IFK Norrköping FK
9. AIK
10. Åtvidabergs FF
11. Östers IF
12. Halmstads BK
13. Gefle IF
14. Syrianska FC
15. IF Brommapojkarna
16. Djurgården

Hela kartan över slutpositioner per position efter 7 omgångar ser ut som i bilden överst. Här finns det ett par saker – utöver det vi diskuterat i tidigare inlägg – man kanske kan fundera kring:

1. Inget lag som legat sämre än 6:a efter omgång 7 har vunnit SM-guld.

Detta innebär att Mjällby är enda lag som i år skulle kunna vinna guldet för första gången. Övriga bland topp 6 har redan vunnit guld minst en gång.

2. Sedan det blev 16 lag i Allsvenskan har inget lag som legat bättre än 10:a efter omgång 7 blivit direktdegraderade. (Däremot åkte Trelleborg direkt ur 2004 efter att ha haft en sjätteplacering i sjunde omgången).

Inget av de nio första lagen i tabellen som den står idag bör hotas av degradering. Det är antagligen skönast nyheter för just Mjällby och Norrköping – och AIK som just lyfta sig till niondeplatsen.

3. Största klättringen någon gjort från tabell efter omgång 7 till sluttabellen är Trelleborg som klättrade 8 placeringar och gick från trettondeplats till en femteplats 2010.

4. Det största tappet från står Djurgården för, när de tappade 9 placeringar och gick från tredjeplats till tolfteplats 2008.

Slutligen kan sägas att om det slutar med degradering för BP och Djurgården kan – beroende på eventuella uppflyttningar från superettan – det vara så att Allsvenskan 2014 bara innehåller ett lag från Stockholm. Om vi räknat rätt har det inte hänt sedan 1997. I så fall kan det dessutom vara så att landets två största städer tillsammans endast har 3 lag i Allsvenskan, vilket heller inte hänt sedan 1997. 2009 hade de tillsammans 8 lag i högsta serien (4 var).

Kritik

Slutligen, som tidigare nämt, finns det kanske ett par saker vi kommer göra annorlunda nästa gång vi gör detta – som att titta även på efterföljande omgångar.

* Jämförelsen 2003-2007 och 2008-2012 är lite problematisk eftersom allsvenskan fram till och med 2007 hade 14 lag (och alltså 26 omgångar) och därefter 16 lag (och alltså 30 omgångar). Det gör att det inte är helt självklart hur man på bästa sätt skall jämföra dessa år med varandra på ett praktiskt sätt och vi har därför bara valt att ta not om detta men inte justera för det.

** Notera att diagrammen ser lite annorlunda ut för sista och näst sista placering än i tidigare inlägg om de nu sämst placerade lagen eftersom det här handlar om absoluta placeringar.

Kommentera