Så gick det sen 1:1 – AIK kanske fyra

linjer_alla_2003-2012

Så stod AIK slutligen som segrar på nya kamratarenan. Kvällen blev en känslomässig bergochdalbana med hyllningar, straffmissar, straffmål, kvitteringar och segermål.

Och allt avslutades med Mutumbas överallsvenska skott, en spontan extra tyst minut och lite hissåkande i tabellen.

För några veckor sedan tittade vi på arenaeffekten och sedan detta är AIK obesegrade i två hemmamatcher och första segern alltså inkasserad. Då sa vi att AIK – baserat på fjolårets placering och hur det brukar gå för lag med ny arena – skulle hamna på plats 3 i årets Allsvenska 2013.

Då brydde vi oss inte så mycket om den lite knackiga inledningen.

Det har vi istället gjort nu.

För nu har vi tittat på var vi kan tro om de olika andra lagen kommer placera sig i sluttabellen givet vad de presterat under de inledande 7 omgångarna i år. Och vi har gjort det genom att titta på vad dessa placeringar gett för slutplacering de senaste 10 säsongerna (2003-2012)*.

För att göra detta tog den allsvenska tabellen omgång för omgång under perioden 2003-2012 och ritade varje lags resa som linjer. Då får man bilden överst i posten, det vill säga något ganska oläsligt.

AIK 4:a i bästa fall?

Men genom att filtrera till specifika placeringar i specifika omgångar blir det bättre. Därefter tittar vi på vad varje placering i omgång 7 lett till för placering i slutomgången (som alltså kan vara antigen omgång 26 eller omgång 30, beroende på vilket år det är).

Först ut är AIK och deras nioneplacering, och när vi filtrerar till placering 9 i omgång 7 ser det ut så här:

nia_omg_7_2003-2012

Det är fortfarande lite svårläst, dels för att de slutar olika omgångar och dels för att det är svårt att veta hur många linjer som slutar på samma ställe, så därför kan vi istället rita slutpositionerna för dessa lag som ett cirkeldiagram. För nioendeplaceringen ser det då ut så här:

serienian_omg7

Vi trodde alltså tidigare att AIK kanske kommer bli trea (eller icke-avrundat på plats 3,4) i år. Men det bästa sjunde omgångs tabellnia presterat de senaste 10 åren är en fjärdeplacering, vilket 20% av lagen gjort (ÖIS 2003 och Elfsborg 2010). Det sämsta är Landskronas tolfteplacering från 2005 – på den tiden kvalplats. Kvalet förlorades dessutom mot GAIS som tog klivet upp.

Så om vi ett par matcher in i serien sa att AIK trots inledningen skulle bli trea, kanske vi får revidera det till att det blir en fjärdeplats?

Även om AIK blev 5:a skulle de inte sticka ut anmärkningsvärt vare sig på det sätt vi tittar nu eller mot tidigare lag med ny arena under 2000-talet, då det skulle innebära en placering sämre än fjolåret vilket är precis som det gock för Malmö under första året på Swedbank Stadion.

Tidigare lag att bli femma efter en niondeplats i sjunde omgången är Kalmar (2006), AIK själva (2007) och GAIS (2011).

Självkritik

Det finns såklart ett par sätt vi kunde, eller kanske borde, gjort det här bättre. Kanske hade det varit lämpligare att titta på poängskörd än på placering. Kanske hade det varit bättre att titta även på de efterföljande omgångarna, och inte bara på en specifik omgång. Till exempel låg ju AIK 9:a efter 10 omgångar 2011, vilket då gav en andraplacering. Och kanske kommer vi titta på det så lite längre fram.

* Jämförelsen 2003-2007 och 2008-2012 är lite problematisk eftersom allsvenskan fram till och med 2007 hade 14 lag (och alltså 26 omgångar) och därefter 16 lag (och alltså 30 omgångar). Det gör att det inte är helt självklart hur man på bästa sätt skall jämföra dessa år med varandra på ett praktiskt sätt och vi har därför bara valt att ta not om detta men inte justera för det.

Kommentera