”Skêcka Blåvitt” – det är ju det vi gör!

erikochblavitt

Dags för Supercupfinal. Säsongens sista match för IFK Göteborg och Malmö FF.

Även om dess storhet kan diskuteras, och att en förlust säkert är relativt lätt att skaka av sig för båda parter, så står ändå en titel på spel.

Men vad få känner till är att det på ett sätt återstår två matcher till för ett annat slags inkarnation av den IFK Göteborgska fotbollen – inkarnationen som brukar kallas landslaget.

Så vad har då de tu med varandra att göra?

Jo, vi har gjort slag i en sak vi länge tänkt göra, nämligen att ta reda på vilket allsvenskt lag och årgång som Hamréns landslag liknar mest.

Då menar vi inte subjektivt och navelskådande – på det där sättet som di turkose liknar di messianske i ögonen på självgoda söner till fd landslagskaptener – utan resultat- och prestationsmässigt.

Och kan man tänka sig.

Hamréns landslag har presterat nästan precis som IFK Göteborg anno 1959.

Detta har vi kommit fram till genom att jämföra andel vinster, oavgjorda, förluster samt gjorda och insläppta mål, målskillnad och snittpoäng mellan Hamréns landslag och samtliga allsvenska lags tabellrader år för år sedan Allsvenskans start säsongen 1924/25.

Vi sedan beräknat hur nära dessa profiler ligger varandra, eller egentligen den sammanlagda skillnaden, avståndet, ifrån varandra.

hamrenochallaandra

Och närmast var alltså 1959 års upplaga av IFK Göteborg, som slutade trea i Allsvenskan det året.

hamrenochgbg

Så här ser det ut aspekt för aspekt mellan det sena 50-talets Hamrenska landslag och det nutida.

Göteborg – 1959

Hamréns landslag

Vinster 64% 65%
Oavgjorda 13% 9%
Förluster 23% 26%
Gjorda/match 2,55 2,27
Insläppta/match 1,27 1,30
Diff/match +1,28 +1,09
Poäng/match 2,05 2,04

Och det stannar inte här. Även på andra och tredjeplats kommer är nämligen IFK Göteborg (årgångarna 1939/40 resp 1941/42).

Få har nog anat hur nära sanningen de varit om eller när de skanderat ”Vaddå landslaget? Skêcka Blåvitt” i dag.

(Och när Zlatan slutar så är det ju ingen högoddsare att landslaget börjar spela helt vanlig göteborgsk brottarfotboll anno 2013.)

I modern tid då?

Tittar vi på senare år och begränsar oss till 2000-talet visar det sig att Hamréns lag liknar Kalmars guldlag från 2008 mest, följt av Djurgården (2005) och Häcken (2012).

hamrenochkama

Och i andra änden?

Minst lika landslaget är Billingsfors med sin enda sejour 1946/47, som för övrigt också är den sämsta säsong något lag presterat i Allsvenskan.

hamrenochbillingen

Och Lasse då?

Som fotnot kan nämnas att Hamréns föregångare Lagerbäck också han mest av allt liknade Blåvitt.

Dock en mycket senare variant, nämligen 2009 års upplaga. Även näst närmast låg ett lag från 2000-talet, nämligen MFF 2003 och sedan på tredjeplats – återigen – IFK Göteborg (1986).

Kommentera