Förlustfriare har han ju aldrig varit!

Det har naturligvis inte undgått någon som läst bloggen att vårt förtroende för Hamrén ligger någonstans mellan litet och obefintligt. Han verkar vara en trevlig kille, säkert kul att sitta bredvid på en flight mellan Landvetter och Arlanda, men han har visat förfärligt lite som får oss att tro att han har kompetensen som krävs för att leda en liten fotbollsnation (Sverige) med en, internationellt och historiskt sett, medelmåttig trupp till några större framgångar.

En bild som snarast befästes av Anders Cedhamres knappt timslånga intervju där förbundskaptenen lyckades med konsttycket att knappt alls bli konkret om sin fotbollsfilosofi (annat än att han hellre vinner med 5-3 än med 1-0, vilket inte är det samma som att säga hur man tänker åstadkomma det).

Hans defensiv har ifrågsatts ganska länge (men om vi har också konstaterat att hans backmaterial kanske är det sämsta sedan i alla fall innan Glenn och Peter). Efter EM, följt av Färöarna och Irland, när även offensiven gått lite knackigt, har hans brister blivit så uppenbara att även de mindre slipade kvällstidningsjournalisterna börjat ifrågasätta honom.

När vi inför den allsvenska premiären genomförde vår stora supporterundersökning, så sa sig endast 41,6% ha förtroende för Erik Hamrén. 58,4% uppgav att de saknade förtroende.

fortroende

Något glädjande för Erik är dock att när vi delar upp på egen erfarenhet så är förtroendet för honom störst bland dem som spelat högst upp själva (div III och uppåt), där han får förtroende från ungefär 48%.

fortroende_uppdelad

Vi har varit de första att kritisera samt ifrågasätta och har därför såklart lätt att sympatisera med en växande kritik i media och bland supportrar. Samtidigt konstaterar vi att det är lite ironiskt att kritiken är som starkast just nu.

Men just nu?

För faktum är att landslaget just nu har sin längsta svit av att vara obesegrade i tävlingsmatcher sedan Hamrén tillträdde.

Sedan förlusten mot England i EM är Hamréns Sverige obesegrade i 5 raka tävlingsmatcher, och har nu alltså chansen att förlänga denna svit vid minst en poäng mot Österrike.

forlustfria_per_fkp

Som man ser ovan så är 5 raka utan förlust inte något unikt. Och längst är Lars-Tommys 13 matcher långa svit av matcher utan förlust mellan 2000-09-02 (Azerbajdzjan 1-0) till 2002-06-12 (Argentina 1-1) som bröts av den snöpliga förlusten mot Senegal några dagar senare.

Man ser också att såväl Tommy Söderberg och Orvar Bergmark slutade med flaggan i topp. Och i Söderbergs fall var den ju extra i topp eftersom inte en enda match förlorades innan han uppgraderade Lagerbäck till sin like.

Vid just ett oavgjort resultat mot Österrike glider det nuvarande landslaget dock upp och tangerar rekordet i antal raka oavgjorda tävlingsmatcher för ett svenskt landslag. Det blir i så fall tredje raka oavgjorda, och det har bara skett två gånger tidigare. Även här är såklart Lars-Tommy med tack vare sina tre raka oavgjorda som följde 5-0-matchen mot Bulgarien i EM 2004; Italien 1-1, Danmark 2-2 och Holland 0-0. Dessa matcher spelades dessutom inom endast 8 dagar. Även Tommy Svensson har lyckats spela tre raka oavgjorda matcher men han behövde 167 dagar på sig mellan det att han spelade 1-1 mot Island 1995-06-01 tills 2-2-matchen mot Turkiet 15 november samma år.

Dessutom har Hamrén aldrig förlorat eller ens tappat poäng i en kvalmatch i juni.

Erik, din bästa tid är nu!

Kommentera