Sverige har bara släppt in ett mål mot lag av Färöisk klass – gissa vilket och vem som var förbundskapten?

Trots Hamréns oförmåga att få spelarna att göra det som krävs så är det naturligtvis inget snack – Färöarna på hemmaplan skall bara köras över.

Lagen har bara mötts på riktigt en gång tidigare, nämligen 2-1 segern på Tórsvöllur i höstas. Dessutom har lagen, under Lars-Tommys tid, spelat 0-0. I en träningsmatch. I Växjö. Inomhus.

Färöarna har, precis som Sverige (och Österrike), nyligen fallit på FIFAs världsranking och ligger nu på plats 162. Sedan världsrankingen infördes har Sverige aldrig tappat poäng mot ett så lågt rankat lag utan vunnit alla 9 matcher (4 segar mot San Marino, 2 mot Liechtenstein, 2 mot Malta och en mot Färöarna och Kazakstan).

Faktum är att Sverige bara har släppt in ett enda mål på dessa 9 matcher. Det är nog ingen som överraskas av att förbundskaptenen den gången hette Hamrén, att mittbackarna var Olsson och Granqvist och att laget var Färöarna.

Det sämsta lag vi förlorat mot var, tills Wienervalsen i fredags, Lettland (0-1 på Råsunda 2003, rankade 73), men är alltså numera Österrike (1-2, 2013, rankade 76).

De sämsta lag vi tappat poäng mot är (åter) Lettland (0-0 i Riga 2002, då rankade 102) och Albanien (0-0 i Tirana 2008, också rankade 102).

Tisdagens mest spännande spel borde alltså handla om ifall det rekordet står sig kvällen ut.

Och lite blandat

– Detta blir den 101 tävlingsmatchen i juni, den 100:e slutade som vi alla minns med förlust.

– Hamrén fick ingen en sjätte rak utan förlust utan står efter 22 tävlingskamper kvar på 5 raka utan förlust och är fortfarande lite sämre än Olle Nordin som vid två tillfällen nådde 6 förlustfira på sina 17 matcher. Även Lasse Lager åstadkom 6 raka förlustfria som bäst på sina 39 tävlingskamper.

– Istället har nu Hamrinho 3 raka utan seger, vilket är hans “personbästa” eller ”personsämsta”, beroende på hur man ser det.

– Matchen döms av Nikolay Yordanov från Bulgarien, vilket är en ny bekantskap för Sverige. Totalt har Sverige bara dömts av bulgariska domare vid två tävlingstillfällen. Båda för Tommy Svensson, båda på Råsunda. Oavgjort mot Island (1-1, EM-kval 1995) och vinst mot Estland (1-0, VM-kval 1997)

– Vi kan alltså konstatera att vi aldrig nått mästerskap när vi haft bulgariska domare i kvalet.

– Det här blir blott andra tävlingskampen på Nya Nationalarenan. Dags för första segern, såklart.

Vi konstaterar att Wernbloom är högaktuell som forward. Och minns att det fanns en tid när gråvita supportrar snackade om den här lösningen som ett svaghetstecken. I Allsvenskan.

Inför Österrikematchen skrev vi om de svenska kvalen sedan 1988. Vi skrev att Sverige missat slutspel 3 gånger och alla man vid alla dessa tillfällen haft färre än 11 poäng efter fem omgångar. Vi avslutar med att konstatera att vi efter omgång 5 i kvalet till VM 2014 står på 8.

Kommentera