Att göra mål är inte alltid viktigt. Att inte släppa in mål är alltid viktigt.

Vi efterlyste ju cynism senast och för att visa på varför man inte bara kan lita till en enda spelares prestationer så har vi tittat närmare på Zlatans mål, när de verkligen spelat någon roll och hur ofta de gjort det.

I till exempel NHL så brukar man titta på vem som gör matchvinnarmålet, för att direktöversätta en härlig anglicism. Vi använde lite annorlunda definition och tittar helt enkelt på huruvida ett mål varit direkt avgörande för matchutgången, det vill säga vi jämför det faktiska slutresultatet med slutresultatet minus en spelares mål.

För Zlatan ser det ut så här: av de 27 mål han har gjort i tävlingsmatcher med landslaget så har 6 verkligen spelat roll. Det ger ett målsnitt på 0,48 mål per match. Man kan också säga att hans mål har haft en direkt avgörande betydelse för matchens utgång i lite drygt 10% av matcherna. Hälften av dem har givit seger, i ungefär 5% av matcherna.

Vi har inte haft möjlighet att göra någon jämförelse med andra spelare här (men tänk er the usual VM -94 suspects som Henke och Brolin) men det spelar egentligen ingen roll hur Zlatan står sig mot andra, eftersom poängen är att detta bevisar att man som förbundskapten behöver göra mer än att förlita sig på att individuella spelare skall skänka laget en seger var 20:e match. Särskilt när den spelare som gjort just detta på många sätt är så unikt bra att vi kanske aldrig får se något liknande igen. Och när denne spelare är 31 år. Och erkänt lynnig.

betydelsen

Vid tre tillfällen har Zlatans mål varit direkt avgörande för seger (när vi alltså inte vunnit även utan hans mål):

2005-09-07 Ungern (b) 1-0

2009-09-05 Ungern (b) 1-0

2012-10-12 Färöarna (b) 2-1 (1 av målen)

Vid ytterligare lika många tillfällen – tre – har hans mål varit direkt avgörande för att en förlust omvandlats till oavgjort och en pinne:

2002-10-12 Ungern (h) 1-1

2004-06-18 Italien (n) 1-1

2012-10-16 Tyskland (b) 4-4 (1 av målen)

Övriga 21 mål gjorda har varit hack i kolven. Eller en slags inskjutning. Eller bara väldigt snygga.

(I träningslandskamper har Zlatan gjort ytterligare 12 mål på 30 matcher. Det är säkert kul och stärkande. Som en promenad.)

Det alla förstår är att om laget släppt in färre mål, så hade fler av Zlatans (och alla andra målgörares) mål blivit avgörande och renderat resultat, inte bara tjusiga prestationer.

One thought on “Att göra mål är inte alltid viktigt. Att inte släppa in mål är alltid viktigt.

  1. Pingback: Kvalveckan summerad | Fotboll, förbannad fotboll och statistik

Kommentera