Att inte förlora är första steget mot att kunna vinna

Låt oss så studera det mest grundläggande; att inte förlora. För skall man nå framgång, så skall man inte förlora. Fördelning mellan segrar, oavgjorda och förluster ser ut som följer för förbundskaptenerna och UK (Uttagningskommittén).

resultat_totalt

Hamrén vinner förvisso näst mest, 68,8% (mot Tommy Söderbergs 87,5% och Lars Lagerbäcks 56,4%). Men Erik & co förlorar också var fjärde landskamp, mest sedan Olle Nordin. (Även om både LL och Tommy Svensson skuggar med sina 23,1%).

Ett sätt att kanske göra jämförelsen mer rättvis är att bara titta på respektive förbundskaptens första 16 matcher, dvs så många som Hamrén spelat. Då har Lagerbäckslandslaget plötsligt lika hög vinstprocent och samtidigt högre oavgjordprocent än Erik. Det ger naturligt att Erik Hamrén förlorat större andel av sina matcher (25% vs 18,8%), även om det i praktiken bara innebär en matchs skillnad. Hamrén har torskat mot Holland, Ungern, Ukraina och England – Lagerbäck två gånger mot Kroatien och en gång mot Tyskland.

Tommy Söderberg sticker ju ut, men hans stapel är bara 8 matcher hög. Efter kvalet till EM 2000 flyttades ju Lagerbäck upp från assisterande till fullvärdig förbundskapten. Kvalet innehöll dock en vinst hemma mot England och en oavgjord borta, så det är ju inte bara Maltamatcher där i alla fall.

resultat_16

Slutligen kan vi knyta tillbaka till det där med defensiven – ifall det är OK att släppa in mycket bara man gör många – och då kan följande vara värt att beakta: inget svenskt landslag sedan Tommy Svenssons tid har lyckats vända ett underläge i halvtid till seger. Det är alltså väldigt viktigt att inte hamna i underläge efter 45 minuter. Alarmerande nog gör Hamrén just det i 25% av sina matcher (av vilka han sedan förlorar 75%). Jämförelsen täcker de första 16 tävlingsmatcherna för Svenssons efterföljare.

halvtid_16

Självlysande, fröjdig och fullödig anfallsfotboll eller inte – att inte förlora är det enda som spelar roll. I alla fall om man ska nå framgång. Och det gäller i alla fall för oss. Och det gäller definitivt för en alldeles speciell spelare i Hamréns elva. En som vet att landslaget kanske är den sista chansen att uträtta storverk.

Undrar om det finnz någon zom zka känna zig orolig med tanke på Erikz riziga zmekmånadzhiztorik? Förzta fyrtiofem blir avgörande.

5 thoughts on “Att inte förlora är första steget mot att kunna vinna

  1. Men hur är skillnaderna mellan tränings- och tävlingslandskamper?
    Om en förbundskapten väljer att möta tuffare motstånd (som Pia Sundhage förespråkar), så får den förbundskaptenen sämre statistik än den som väljer bonke-lag för att blidka den krävande svenska publiken.

  2. Pingback: Kvalveckan summerad | Fotboll, förbannad fotboll och statistik

Kommentera