Det är trendigt med torsk.

Landskamper mot england

Foto: SchnitzeljagdTV – Vi har blurrat och målat ovanpå.

Det svenska landslaget förlorar mot England. Det är den starkaste nuvarande trenden, tvärtemot den gamla sanningen att Sverige aldrig förlorar mot England. Nu är det dags att glömma Glenn Hysén, Johan Mjällby och matcher som dessa.

För Erik Hamréns landslag har förlorat samtliga landskamper mot England. Genom att ställa upp med ett förvisso offensivt präglat lag som gör 2,75 mål per tävlingsmatch – bäst av alla förbundskaptener – men som emellanåt också läcker bakåt på ett sätt som de flesta av oss aldrig tidigare fått uppleva ett svenskt landslag göra. Och de som har upplevt detta har antagligen redan glömt.

Detta har såklart fått till följd att Hamrén förstört de förutvarande förlustfria trenderna som sträckte sig över 43 eller 103 år, beroende på hur man räknar. Och räkna kan man göra på många sätt.
(För även om vi gillar kalkyler, ja till och med glädjekalkyler, så tycker vi att det är väl generöst att infoga en period som inleds med en förlust och där det sedan inte spelas några matcher på sisådär 80 år till en förlustfri trend.)

I mötet med England den 14 november, på Friends Arena, AIK:s nya hemmaplan, så får dock Erik Hamrén en unik chans att ta någon sorts revansch. Dels är det premiär för landslaget på den nya nationalarenan i Solna. Det gör att Hamrén får möjlighet att fortsätta den stolta förbundskaptenstraditionen att i alla fall inte förlora mot England hemma i Solna. Senast Sverige förlorade mot England på nationalarenan var i invigningsmatchen på då helt nya Råsunda. Det var en träningslandskamp och året var 1937.

Dessutom så kan Hamréns gossar vara de första någonsin att vinna en novemberlandskamp mot England.

Lycka till.

Lite data

Invigningsmatchen på Råsunda 1937-05-17 är den senaste förlusten mot England i Solna. Detta skedde innan landslaget hade en förbundskapten, vilket gör att ingen förbundskapten förlorat i Solna ännu. Då invigningsmatchen på Råsunda var en träningslandskamp så betyder det också att landslaget inte har förlorat någon tävlingslandskamp mot England i Solna. Men så har ju Erik Hamréns frejdigt offensiva landslag ännu inte hunnit möta England i en tävlingslandskamp på Solna-gräs.

Samtliga matcher mot England

26  6 9 11  30-63

Tävlingsmatcher mot England

9  2 5 2  10-20

I Solna

9  4 3 2 9-12

I november

4  0 1 3  3-13

Lite om de där gamla trenderna

Förlustfri svit av träning- och tävlingslandskamper mot England: 43 år, mellan förlusten 1968-05-22 (1-3, Wembley, London) och 2011-11-15 (0-1, Wembley, London).

Men mer riktigt kan sägas att vi klarade oss från förlust i 12 matcher från 3-1 på Råsunda 1979-06-10 till och med 2-2-matchen i Köln 2006-06-20, dvs i 27 år.

Förlustfri svit av tävlingslandskamper mot England: 103 år, mellan förlusten 1908-10-20 (1-12, White City Stadium, London) och 2012-06-15 (2-3, NSK Olimpisky, Kiev).

Dock spelades ingen tävlingsmatch under de 80 första av dessa drygt hundra år. Rimligare är att säga att landslaget från och med den famösa 0-0-matchen på Wembley 1988-10-19 till och med ovan nämnda 2-2-match i Köln var obesegrade i 7 tävlingsmatcher under 18 år.

Ovanstående gör att Erik Hamrén är den enda förbundskapten som förlorat 2 matcher mot England. Orvar Bergmark och Lennart Nyman kasserat in varsin förlust. (Och så torskade Uttagningskommittéen sju gånger också, förstås.)

Om ni hittar något knas…

Då vi som tidigare nämnts hittat lite osäker data hos några av våra källor – och vet dessutom att vi inte alltid räknar rätt själva – är vi tacksamma ifall ni vill ni meddela oss på kamma_er@forbannadfotboll.com om ni hittar eventuella felaktigheter i det vi påstår.

One thought on “Det är trendigt med torsk.

  1. Pingback: Lars är lika bra och bättre | Fotboll, förbannad fotboll och statistik

Kommentera