Dubbelt så bra, vinnarmånad, inte onsdag, hemmaplan – vad kan gå fel? Den spanska domaren? Sämst-när-det-gäller-shajningen? Här är en lathund för den slöa hobbyexperten inför fredagsmatchen.

Det börjar bli dags för Sverige – Irland. Då kan det vara skönt med lite fotbollsfakta. Som vanligt räknar vi bara tävlingsmatcher, när inte annat uttryckligen anges.
Och för att ge dig lite snärtiga kommentarer att droppa över tacotallriken på fredag så har vi utformat allt som små munsbitar till citat.

Om Irland och de brittiska öarna

”Sverige har väl mött Irland i 4 tävlingslandskamper och vunnit 3 och spelat 1 oavgjord.”

”Två hemmamatcherna har ju spelats i Solna och vi vann båda.”

”Fast senast det hände var ju 1970.”

”Det har blivit 3-1 två gånger, och 1-0 och 1-1 en gång.”

”Fast vi har ju spelat två träningslandskamper på senare tid. 0-2 1999 och 0-3 2006. Båda gångerna var i Dublin”

”Sverige har mött lag från de brittiska öarna i 10 tävlingsmatcher i Solna. 5 vinster, 3 oavgjorda och 2 förluster.”

”Fast för Hamrén blir det här första tävlingsmatchen mot ett brittiskt lag i Solna. Två träningsmatcher har han, Skottland på Råsunda 2010 (3-0) och så Zlatans invigningsmatch på AIK:s nya hemmastadion, förstås.”

Om FIFA-rankingen

”Du vet, Irland är just nu rankade som nummer 40 på FIFAs Cuba Cola ranking. Sverige som nummer 21.”

”Sverige har spelat en tävlingsmatch mot ett lag rankat som nummer 40. Det slutade med 5-0 mot Bulgarien i första matchen i EM 2004.”

”Det skiljer 19 placeringar på FIFA rankingen mellan Sverige och Irland.”

”Sverige spelat 5 matcher mot lag som är rankade 19 placeringar sämre; vunnit 3 gånger (Bulgarien 2 gånger (1994 och 1999) och Ungern 2008), oavgjort en gång (Turkiet i EM 2000) och 1 förlust.”

”Förlusten var väl mot Österrike, ni vet den där matchen 1997 när vi missade VM i Frankrike.”

”Två av matcherna spelades på Råsunda, båda vinster.”

Om mars

”Sverige har aldrig tidigare spelat en tävlingslandskamp så här tidigt på året. Den tidigaste var förut den 24 mars (1-0 mot Makedonien på Nya Ullevi i VM-kvalet 2001).”

”Totalt har 9 tävlingslandskamper spelats i mars: 6 vinster (Luxemburg, Polen, Makedonien, Bulgarien och så Moldavien två gånger), 1 oavgjord (Portugal) och 2 förluster (Turkiet och Nordirland). Båda förlusterna har kommit på onsdagar.”

”Sverige har ju aldrig tappat poäng på hemmaplan i mars: tre matcher har spelats i Sverige, två på Nya Ullevi och en på Råsunda.”

”Hamrén har spelat 1 landskamp i mars när Moldavien besegrades med 2-1 på Råsunda i EM-kvalet 29/3 2011.”

”Det är det sämsta resultatet ett svenskt landslag har haft mot landet på fyra försök.”

”Totalt sett är mars, tillsammans med maj, Sveriges näst vinstrikaste månad (66,7% vinster). Vinstrikaste är augusti (69,2%).”

Om fredagar

”Sverige har spelat 13 tävlingslandskamper på fredagar.”

”8 vinster (Jugoslavien, Tyskland, Ryssland (“Nu firar vi midsommar i Pontiac Silverdome”), Nigeria, Ungern, Moldavien, Finland och Färöarna), 2 oavgjorda (Italien och Frankrike) och 3 förluster (Holland, Ungern och England).”

”Hamréns landslag har spelat 6 av de 13 fredagsmatcherna och stått för 4 vinster och 2 förluster.”

Om spanska domare

”Matchen döms av Alberto Undiano från Spanien.”

”Sverige har spelat totalt 11 tävlingslandskamper med spansk domare; 2 vinster (Italien och Slovakien), 3 oavgjorda (Österrike, England och Albanien) och 6 förluster (Frankrike, Ungern, Skottland, Österrike, Kroatien och Danmark).”

”Tre har spelats på hemmaplan; 1 vinst (Slovakien i Solna) och 2 förluster (Frankrike i Solna och Kroatien i Göteborg).”

Slutsats

Det ser bra ut.

Dessutom verkar stjärnorna vara på kräftan Erik Hamréns sida:

“Himlakropparna håller på att flytta över till det tionde huset för anseende och framgång och på onsdag anländer solen där, följd av Venus på torsdag. Planeten Mars befinner sig redan i detta hus. Därför har du tillräckligt med motivation och optimism och under mitten av veckan kan du redan göra någon framgång, med konjunkturen mellan Mars och Uranus i det tionde huset. Den här intressanta utvecklingen i yrkeslivet kan påverka din ekonomiska situation så att du verkligen blir omskakad i synnerhet om du känner att du har så mycket tur. Venus och Mars i det tionde huset kan för en del av er betyda äktenskap. Men goda relationer kan också skapas till andra, som ser upp till dig. Relationer till chefer och auktoriteter förbättras också.”

One thought on “Dubbelt så bra, vinnarmånad, inte onsdag, hemmaplan – vad kan gå fel? Den spanska domaren? Sämst-när-det-gäller-shajningen? Här är en lathund för den slöa hobbyexperten inför fredagsmatchen.

  1. Pingback: Kvalveckan summerad | Fotboll, förbannad fotboll och statistik

Kommentera