Hörrni Österrike, vi är inte rädda längre

Så stundar Österrike. En motståndare som, kanske mycket tack vara en forntid storhet (OS-silver och VM-brons från 30- respektive 50-talet) och en viss Herzog 1997, målats upp som en bjässe.

Men vet ni vad?

När veckan började var Österrike rankat 71 i världen. Sverige har tidigare mött lag rankat 71 en gång tidigare – Makedonien 2001. Då, i kvalet till VM 2002, vann Sverige med 1-0 på Nya Ullevi.

Men så kom en ny världsranking på nationaldagen och Österrike tappar 5 placeringar och är nu placerade som nummer 76. (Sverige backar också – 3 placeringar – till 27.) Något lag rankat just 76 har Sverige aldrig mött i tävlingssammanhang.

Men tittar vi på matcher mot lag rankade 70-80, konstaterar vi att Sverige spelat 5 och vunnit 4. En förlust och det är mot Lettland (0-1, 2003-10-11). I en betydelselös kvalmatch.

Och tittar vi på matcher mot samtliga lag rankade sämre än 60 är det där den enda förlusten på 44 matcher sedan rankingen infördes i början av 90-talet. Där finns även 3 oavgjorda. Resterande 40 matcher är vinster.

Mot lag sämre rankade än 60, har Sverige 12 raka vinster, och 25 raka utan förlust.

Så vet ni vad, Österrike? Vi är inte rädda!

Mer om Österrike

Och så lite annat blandat och gott (som vanligt räknas bara tävlingsmatcher* när inte annat uttryckligen anges):

– Sverige har mött Österrike i 12 tävlingslandskamper. 6 vinster, 1 oavgjord och 5 förluster. Första matchen spelades 1948 och den senaste 1997.

– Det ger en vinstprocent på exakt 50% att jämföra med Sveriges totala vinstprocent om 51,6% i tävlingsmatcher.

– Den resultatraden gör Österrike till motståndare nummer 37 i listan över de lag vi har bäst poängsnitt mot (av totalt 63 motståndare i tävlingsammanhang).

– Vi har något lättare för Portugal men mycket svårare för till exempel Rumänien och Skottland.

– Österrike stod aldrig som motståndare under Söderberg-och/eller-Lagerbäcks-erorna, så Hamrén får ärva en två matcher lång förlustsvit av Tommy Svensson, eller en tre matcher lång svit utan vinst. Senast Sverige vann mot Österrike var 1993-05-19 (1-0 på Råsunda).

– Sverige har spelat i samma kvalgrupp som Österrike i kval till EM en gång och VM tre gånger. 2 gånger har vi missat mästerskapen och en gång tagit oss vidare via omspel (se nedan) och en gång gått raka vägen till VM (1994).

– Sverige har dock aldrig vunnit borta mot Österrike i ordinarie kvalspel. Däremot det klassiska omspelet som gav medverkan i VM 1974.

– Sverige aldrig vunnit i Wien, utan bara tagit 1 poäng på 4 matcher (1-1 på Ernst Happel-stadion 1993).

Om fredagar

– Däremot har Sverige aldrig tidigare mött Österrike på en fredag. Och på fredagar vinner Hamréns landslag 57% av sina matcher, och förlorar bara knappt 29%.

– Fredagar är den näst mest vinstbringande veckodagen för landslaget genom tiderna (57,1%), slaget bara av tisdagar (57,9%). Men å andra sidan gör vi bara 1,86 mål per match på fredagarna, att jämföra med tisdagarnas 2,63.

– Defensivt sett är lördagar bäst, 0,82 mål per match, medan vi släpper in 1,14 på fredagarna (och hela 1,89 på tisdagar – tur att det görs så många samtidigt!)

Om juni

– Sverige har heller aldrig slagit Österrike i juni, däremot förlorat två gånger. Båda matcherna spelades dock på 70-talet.

– Juni är förresten den månad då Sverige spelat flest tävlingslandskamper (eftersom det till största del är då mästerskapen spelas) och matchen mot Österrike är en jubileumsmatch – det är nämligen den tävlingslandskamp nummer 100 som spelas i juni!

– Av de 99 tidigare har 45 vunnits, 27 förlorats och lika många spelats oavgjorda. Sverige har gjort 201 mål och släppt in 109, vilket ger ett målsnitt på 2,03 framåt och 1,1 bakåt. Eller målskillnad på +1,64 per match. I snitt har det varit 34 881 personer på läktaren när Sverige spelat tävlingskamp i juni.

– Av samma skäl, att det är den månad mästerskapen i huvudsak spelas, är det vår segerfattigaste månad på året (45,5% segrar), dock inte vår förlustrikaste. Såväl juli (när man åker ur mästerskap) som april är värre med knappt 42% respektive 50% förluster att jämföra med junis 32%.

– Det kan också sägas att Sverige gjort mål i samtliga junilandskamper sedan 2009-06-10, det vill säga 6 raka matcher.

Om italienska domare

– Matchen döms av Gianluca Rocchi från Italien. Han har tidigare dömt Sverige vid ett tillfälle – en vänskapslandskamp mot Skottland på Råsunda i september 2010. Då vann Sverige med 3-0.

– Totalt har Sverige dömts av Italienska domare vid 23 tillfällen i tävlingssammanhang (44 tillfällen om man även räknar vänskapsmatcher). Av tävlingskamperna har Sverige vunnit 10, spelat 3 oavgjorda och förlorat 10.

– En gång tidigare har Sverige mött Österrike med Italiensk domare och då blev det vinst med 3-1 (1952 på Tölö bollplan i Helsingfors).

– Den där matchen vi förlorade mot Lettland dömdes förresten av en italienare: Massimo de Santis. Och det var första kvalförlusten på 6 år. Den senaste innan var den där Herzogmatchen 1997.

*) Och med tävlingsmatch menar vi kval till eller slutspel i EM, VM och OS på den tiden då A-landslaget representerade.

One thought on “Hörrni Österrike, vi är inte rädda längre

  1. Pingback: Sveriges kvalsnitt trots dåligt motstånd är allt annat än kval-i-tät | Fotboll, förbannad fotboll och statistik

Kommentera