Nu börjar sommaren 2014. Hur illa får det lov att starta och ändå gå bra?

Underbara juni. Då börjar sommaren. Och om vädret är fint, så slappnar man av, trycker i sig glass och förutsätter att hela sommaren blir lika bra. (Även om man förstås vet att det kommer att regna på midsommar.)

Men just denna juni är lite speciell. I alla fall ur landslagssynpunkt. För beroende på hur det går under denna jungfruliga junivecka så kan det påverka inte bara resten av denna sommar, utan också sommaren 2014. Ja, till och med ända fram till 2016.
Det gör att vi ville tänka efter en smula kring vad en bra start betyder. Och en dålig. Speciellt med tanke på hur landslagets resultatkurva svängt upp och ner. För humöret följer resultatet – efter Tysklandsmatchen var alla lika glada som de var bedrövade efter Irland.

Så, hur har Sverige kvalspelat genom åren egentligen? Vi satte frågan under lupp.

Kvalinledningarna sedan 1988

Efter fyra spelade matcher i innevarande kval har Sverige vunnit 2 och spelat 2 oavgjorda, och står alltså på 8 poäng.

Vi har gått tillbaka och tittat på samtliga inledande 4 omgångar i Sveriges kval sedan 1988-89 och kvalet till Italy’90 vilket ger oss 11 tidigare kvalinledningar att jämföra med. 8 av dessa har resulterat i slutspel.

Så här ser det ut, sorterat på poäng:

kvalinledningar_4

Den nuvarande inledningen med de 8 poäng vi står på är, på bättre målskillnad, den sjunde bästa inledningen av dessa 11. Intressant är också att de tre sämsta inledningarna också varit de tre gånger som kvalet misslyckats samt att de bästa kvalinledningarna – de till EM 2008 och 2000 – innebar respass i gruppspelet.

Om, om och sen

Och om vi tittar lite framåt då? Hur ser det ut efter 5 matcher och var placerar vi oss i den här ligan vid vinst, oavgjort eller förlust mot Österrike?

kvalinledningar_5

Vid förlust mot Österrike står vi kvar på 8 poäng, vilket vi aldrig tidigare gjort efter 5 matcher, däremot har vi stått på 6 poäng två gånger och 9 poäng en gång. Dessa är också de tre gånger vi missat mästerskapen.

Just 9 poäng är vad vi står på om vi skulle spela oavgjort mot Österrike. Men det har alltså inte räckt tidigare.

Slutligen, om vi skulle vinna mot Österrike kommer vi att stå på 11 poäng. Det har vi efter 5 matcher gjort vid 3 tidigare tillfällen och vid alla dessa tillfällen tagit oss vidare till slutspelen.

Och det är till slutspelet vi vill – med eller utan ”shajning”.

Hör du det, Hamrén?

One thought on “Nu börjar sommaren 2014. Hur illa får det lov att starta och ändå gå bra?

  1. Pingback: Sveriges kvalsnitt trots dåligt motstånd är allt annat än kval-i-tät | Fotboll, förbannad fotboll och statistik

Kommentera