Ojdå, Hamrén – så här bra är Taco (du vet killen som du duckar)! Omräknad och uppdaterad.

Uppdaterad: Det är ännu mer häpnadsväckande. Vi tappade i hastigheten bort ett par decimaler, vilket gjorde att Anderseffekten framstod som lite mindre än den faktiskt är. Sverige gör inte 25% mer mål med Anders på plan som vi först sa. Sverige gör hela 55% mer! Texten nedan är uppdaterad enligt detta.

Det här har gått ganska snabbt, men vi tror att vi räknat rätt. Och det vi kommit fram till är häpnadsväckande.

Från och med EM-premiären har Sverige spelat 720 minuter tävlingsfotboll*. Laget har under denna tid gjort 14 mål framåt och släppt in 12.

Av dessa 720 minuter har Anders Svensson spelat 282 minuter och suttit resten, 438 minuter, på bänken. Anders Svensson har alltså spelat 40% av tiden.

Men, med Anders Svensson på plan, det vill säga under 40% av tiden, har landslaget gjort 50% av målen. Sverige har alltså gjort 0,0248 mål per minut med Taco, och 0,0160 utan. Eller:

Sverige gör 55% mer mål MED Anders Svensson än utan.

Och det tar inte slut här.

Under de 40% av tiden som Tex-Mex är på planen, har Sverige bara släppt in 25% av målen. (Faktum är att av de 5 matcher som Taco fått speltid har Sverige bara släppt in mål i en – nämligen i 2-3-förlusten mot England) . Sverige har med Anders på planen släppt in 0,011 mål per minut, och 0,021 utan honom. Eller:

Sverige släpper in 48% färre mål MED Anders Svensson än utan.

*) Beräknat på ordinarie speltid utan tillägg (dvs 90 minuter totalt).

3 thoughts on “Ojdå, Hamrén – så här bra är Taco (du vet killen som du duckar)! Omräknad och uppdaterad.

 1. Såklart intressant statistik, men samtidigt inte. För mig utgör 720 minuter ett alltför litet sampel för att dra några statistiska slutsater. Vidare, vilka matcher har Anders spelat och under vilka tidpunkter? Ofta har han agerat inhoppare mot lite sämre motståndare och sannolikheten att Sverige ska näta då känns spontant större vid slutet av sådanna matcher.

  Eftersom det statistika underlaget är såpass litet hade det varit intressant med en genomgång vilka matcher ni studerat. Vilka matcher har Anders spelat i, vilka inte? Kan man spekulera kring hur det sett ut med Anders på planen hela matcherna?

  Dock, återigen, intressanta siffror och bra observerat.

  • Tjena, tack för din kommentar!

   Det är naturligtvis ett ganska snävt urval (men jag tror att vi varit tydliga med att det handlar om samtliga kvalmatcher i kvalet till VM2014), men om man vill titta på landslaget och på tävlingsmatcher (eftersom träningskamperna ofta är av lite pajaskaraktär med 10 byten och test av ny taktik etc) så är det svårt att få ett mycket större urval om man inte vill titta över en hel landslagskarriär. Och som Hamrén sagt, mycket kan hända på 2 månader, så att bunta ihop Anders Svensson anno 2002 med Anders Svensson anno 2013 hjälper oss knappast heller. Och snacka om att spelarna runt om bytts ut under den tiden.

   och frågan är hur man ens skulle kunna veta när man hittar signifikans i det här, att isolera och jämföra enskilda spelares prestationer är nog snudd på omöjligt. Man får nog nöja sig med observationer?

   Inför den kommande VM-kvalmatchen mot Irland har vi dock tagit ett rätt mycket större grepp kring den här analysen och tittat även på andra spelare och under längre tid för att sätta det mer i perspektiv. Det kommer en blogpost om det inom 1-2 veckor.

   hej

 2. Pingback: Taco vs Den goda viljan (eller Erik Hamren är en faktaförnekare) | Fotboll, förbannad fotboll och statistik

Kommentera