Sveriges kvalsnitt trots dåligt motstånd är allt annat än kval-i-tät

Inför bortamötet mot Österrike gjorde vi en sammanställning av hur Sverige presterat i inledningarna av alla kval sedan kvalet till VM1990.

Nu har vi tagit det ett steg längre, och du kan själv klicka runt och se hur det har sett ut – omgång för omgång – sedan kvalet till EM1984.

svenskakvalen

När man tittar på det finns det två saker som sticker ut inför Österrikereturen:

  1. Efter 7 spelade hade Sverige tagit 2 poäng i snitt. Det snittet efter sju spelade har aldrig räckt till svenskt avancemang. Tack vare segern senast har laget nu 2,13 poäng i snitt. Samma som efter 8 matcher i kvalen till VM1994, EM2004 och EM2008.
  2. Motståndet har så här långt i snitt varit rankat på plats 96,6 på FIFAs världsranking. Så dåligt motstånd har vi inte haft i något kval sedan rankingen infördes.

Förresten…

Efter förra matchen mot Österrike konstaterade vi att laget är det sämsta lag vi förlorat mot – vi har aldrig förlorat mot ett sämre rankat lag. Sedan dess – och till viss del tack vare segern mot Sverige – har Österrike gjort ett rejält hopp i den där rankingen.

Från plats 76 då till plats 47 nu. Strax efter Albanien och precis före Iran. Sverige finns just nu på plats 22, efter att ha varit nere och vänt på 31 under sommaren.

Vi skrev också ett annat inlägg inför den matchen, Hörrni Österrike, vi är inte rädda längre, men frågan är hur mycket som stämmer av det inför returen?

Kommentera