Med Omsvenskan har vi gjort det möjligt för oss/dig/vem som helst att ändra grundförutsättningarna i serieupplägget retroaktivt och se hur det påverkar utgången, vem som hade vunnit Allsvenskan*.
De två aspekter man kan mixtra med är spelordning och hur många poäng som vinst ger.
Vad gäller spelordningen har den i verkligheten varit så att Allsvenskan spelades höst/vår fram till och med säsongen 1957/58. Från och med 1959 har sedan Allsvenskan spelats vår/höst.
Värt att nämna är att säsongen 1957/58 i verkligheten spelades höst/vår/höst för att överbrygga övergången.
Vad gäller poäng för seger så gav seger fram till och med 1989 2 poäng och sedan säsongen 1990 har seger renderat i 3 pinnar. Förlust och oavgjort har alltid gett 0 respektive 1 poäng.
Det om bakgrunden.
I Omsvenskan kan man alltså labba med detta.
Man kan ändra antalet poäng så att samtliga säsonger istället spelats med 2 eller 3 poäng.
Man kan alltså också ändra spelordningen så att man alltid spelat vår/höst eller höst/vår.
Metoden för att beräkna de fiktiva vår/höst- och höst/vår-säsongerna är hänsynslös. I det första fallet går vi helt enkelt på helåret, säsongerna bryts vid nyår.
I det senare fallet kommer brytpunkten istället vid månadsskiftet juni/juli.
Detta innebär att beroende på hur omgångarna spelats kan något lag vid något tillfälle spelat någon match mer än sina motståndare under dessa artificiella säsonger. För att kompensera för detta har vi sorterat lagen på snittpoäng istället för totalpoäng. Ibland kan det förekomma att något lag har dubbla hemmamatcher mot en motståndare eller kanske tom fler än 2 möten med samma lag under samma säsong.
På samma sätt kommer ned- och uppflyttningar mitt i dessa fiktiva säsonger, vilket gör att man möter olika lag i början och i slutet av säsongen. Konsekvensen av detta är dock främst för respektive säsongs bottenlag som fått färre matcher på sig, men det kompenseras i någon mån också det av att vi tittat snitt istället för total.
Slutligen skall nämnas att i de här sammanhangen brukar endast matcher i grundserien räknas in. Omsvenskan inkluderar därför vare sig matcher från SM-slutspel, Mästerskapsserier eller kvalsvenskor. Så det Omsvenskan visar på är därför inte alls synonymt med SM-guld*. Det kan man tycka vad man vill om. Men man får räkna vad man vill.
Här finner ni själva Omsvenskan. Smaklig spis.
——
* Allsvensk serieseger skall för allas kännedom nämnas inte vara synonymt med SM-guld. Allsvenskan hade under sina första 6 säsonger inte SM-status och vinnaren fick således inget SM-guld. Offer för detta är GAIS, Örgryte och Helsingborg som alla missade 2 SM-guld. Samma sak gäller under ett gäng år på 80- och 90-tal då Svenska mästarna istället korades genom slutspel eller Mästerskapsserie.
Pingback: Omsvenskan – allsvenska vinster i relativismens tidevarv | Fotboll, förbannad fotboll och statistik