Supportrar, förbannade supportrar och statistik

(Eller om vi vore en kvällstidning; Malmö vinner – och Syrianska åker ur.)

vinner_mer_erf

Malmö FF blir Svenska mästare 2013. I alla fall om man tittar på vad personer som själva spelat fotboll i div III och uppåt säger. Och om man plockar bort personer som tror att det egna laget vinner.

Vi vet inte riktigt vad vi hoppades på när vi drog igång den här undersökningen. (Vi vet att den meningen stinker av fejkat ödmjukt Offside-språk men vi hittade faktiskt inget annat sätt att börja det här inlägget.) Men allvarligt: tänk om vi inte skulle fått mer än 10 svar? Vad skulle vi gjort då? Och länge var känslan att vi hade tagit oss vatten över huvudet. Men när vi nu några dagar senare avslutar undersökningen så har mer 400 personer tagit sig tid att svara på vår över 50 frågor långa enkät.

En tydlig slutsats som vi kan dra utan att titta på några fler siffror än ovanstående är att allsvenska supportrar är otroligt engagerade. Vi vill tacka och ber samtidigt om ursäkt för vårt intensiva twitter-hetsande.

För er som läser kvällstidningarna och brukar kryssa i deras dagliga Zlatan-undersökningar, där cirka 40 000 personer deltar på arbetstid, så är kanske inte våra siffror särskilt imponerade. Men kom ihåg att vi är en liten blogg som innan detta haft cirka 800 besökare totalt under 5 månaders tid, vilket är mindre än ett valfritt boulevardblad drar ihop på en timme.

En annan skillnad jämfört med aftonpressen är att vi är idealister, inte kapitalister. Och i likhet med de allra flesta supportrar så drivs vi av intresse, ibland gränsande till besatthet.

Därför känner vi oss ganska säkra på att åtminstone ni som svarat på enkäten förstår vår ton och att vår undersökning på intet sätt kommer att ge en statistiskt säkerställd bild av allsvenska supporterskapet.

För det är ju inte heller syftet. För även om vi sysslar med siffror (dock inte antal klick) så anser vi att fotbollen, och kanske framförallt intresset för en klubb, är mer än ett valfritt tal följt av ett valfritt antal nollor eller någon procentsats.

För hjärtan låter sig inte mätas. Men det som är roligt  – och lärorikt – med siffror (eller som vi säger: data) är att de kan hjälpa tanken rätt och speciellt viktigt kan det vara när hjärtat ibland kokar över.

Om någon som vet hur man gör en riktig undersökning skulle granska det vi gjort skulle denne antagligen kunna visa på en uppsjö av såväl metod- som mätfel. Då rekryteringen skett från höften och baserats mer på tur och hets än kylig stringens, så lämnar urvalet mycket att önska och vi visste från början att där fanns en del missar i utformningen av enkäten. Att andra glatt har påpekat felaktigheter under tiden tackar vi för då det tyder på såväl kunskap som engagemang i läsekretsen. Och vi väljer att se det mer som vänliga tjuvnyp i linje med hur vi dagligen trackar varandra för vår respektive klubbtillhörighet: IFK (dubbla korsbandsskador rent mentalt som krav för medlemskap) och AIK (hemmablind, orealistisk och självupptagen hybris när det gäller precis allt).

Det närmaste någon “sann” insikt man skulle kunna nå baserat på vår undersökning är att Stockholmare (totalt över 200 svar från supporters till AIK, BP och Dif) är mer närvarande på Twitter än Listerlandets minkfarmare (1 svar från MAIFs supporters). Det hade det dock säkert funnits andra och bättre sätt att ta reda på.

Så, givet alla kända och okända fel i undersökningen så kommer vi framöver ändå att passa på att spekulera vilt och dra grovt generaliserande slutsatser av undersökningen – att göra nåt annat vore att gå stick i stäv med själva anledningen till att Förbannad fotboll finns: insikten att data kan visa på otroliga samband, om man ser till att göra analyser baserat på kreativa frågor, vilket är precis vad vi vill.

Men först ut, så här samma dag som den allsvenska premiären, så vill vi såklart passa på att att presentera ett första resultat: vilken klubb som vinner Allsvenskan och vilken som åker ur.

Och just det: glöm inte att klä er varmt!

Vem vinner allsvenskan?

Med hänvisning till diverse snedvridningar i urval är det ganska ointressant att titta på vilket lag som flest kryssat i på frågan “Vem vinner Allsvenskan 2013” – faktum är att ganska precis 50% av de som deltagit i vår undersökning har satt sitt lag som blivande mästare, och de representerar 10 av Allsvenskans 16 lag. Istället tittar vi på det från två andra håll:

1. Vilket lags supportrar är mest segervissa, det vill säga: hur stor andel av ett lags supportrar har tippat det egna laget som slutsegrare?

samt

2. Vad tror de supporters som inte tippat på sina egna lag?

Hur stor andel tror på seger för egna laget?

supporter_confidence

Här är det tre lag som sticker ut; AIK på 78%, Malmö FF på 75% och Häcken på 74%. Därefter följer Helsingborg på 56%, IFK Göteborg 54% och Elfsborg på 37,5%. Det är intressant att jämföra tvillingklubbarnas självförtroende både för att de är just tvillingklubbarna men också för att de båda är klubbar vi fått in många svar från. Låt oss fram i höst se vem som inte bara har bäst självförtroende utan även bäst självbild.

Om man plockar bort navelskådarna och de obotliga optimisterna och letar bland de något mer nyanserade supportergrupperna och tittar på de som valt att tro på segrare som inte är det egna laget, ser det ut som följer.

Vem vinner

Tips på egna laget borträknat.

vinner_minus_egna

En sak som kan påverka och snedvirida det här mer än något annat är det faktum att av de tippade topplagen har Elfsborg ett oerhört litet antal supportrar i vår undersökning, vilket innebär att dessa inte riktigt är med och hjälper upp de andra – nej, de bara tar, tar och tar. Å andra sidan tror ju en besvärande andel AIK:are på egen seger, vilket gör att de inte ger, ger och ger så mycket.

Ett intressant sätt att titta på detta är ifall det är någon skillnad mellan personer med mer eller mindre erfarenhet av att själva spela. Det visar sig vara en markant skillnad mellan de personer som själva har erfarenhet av spel i div III eller uppåt jämfört med de som har mindre egna erfarenheter.

Vem vinner

Tips på egna laget borträknat – Personer som spelat i div IV eller lägre.

vinner_mindre_erf

Vem vinner

Tips på egna laget borträknat – Personer som spelat i div III eller högre.

vinner_mer_erf

I den senare gruppen, den med erfarenhet av spel högre upp i seriesystemet, är plötsligt Malmö den stora favoriten. Och ingen av dessa har alltså själv MFF som favoritlag, eftersom dessa är bortfiltrerade.

Ytterligare ett sätt att se på det är att säga att varje supportergrupp är en ‘valkrets’ med en röst var, det vill säga att helt enkelt välja ut det lag som flest tror på från varje supportergrupp. Det ger då totalt 16 “röster”, som i vår undersökning skulle fördelas enligt nedan:

1. Elfsborg: 7,75 röster

2. Malmö: 4,75 röster

3. Helsingborg: 1,25 röster

4. AIK: 1 röst

5. Göteborg: 0,5 röster

6. Häcken: 0,5 röster

7. Djurgården: 0,25 röster

Det blir några halva och fjärdedelsröster här eftersom vissa supportergrupper haft exakt lika många tips på fler än ett lag.

Vår spekulation

Om man betänker att inget lag försvarat ett SM-guld på nästan 10 år, så kan en högst manuell och ovetenskaplig sammanvägning av egen tilltro och vad omvärlden tror, leda till slutsatsen att det kanske är Malmös år i år.

Och vilka åker ur?

Inget lag har mer än en person som tror att det egna laget åker ur. Å andra sidan är antalet svar från supporters till de lag som av de andra lagens supporters tippas åkar ur väldigt få.

Vem åker ur

aker

Här finns det inga direkt intressanta andra aspekter att tillföra; det händer inte så mycket oavsett vilka andra dimensioner vi tittar på. Den enda egenliga skillnaden – och det är ju såklart ett helt orimligt samband – syns om man tittar på frågan ifall man har förtroende för den egna tränaren eller inte.

Vem åker ur

Splittat på personer som svara Ja eller Nej på frågan om de har förtroende för egna tränaren.

aker_ur_per_fortroende

Då visar det sig att de som inte har förtroende för den egna tränaren tror att Gefle åker ur (och de som tror på Gefle här är uteslutande AIK:are och IFK:are som alltså är utan förtroende för Alm och Stahre). Detta kan ju inte bero på något annat än fel i undersökningen. Men ändå kul.

Om vi återupprepar övningen med 1 röst per supportergrupp även på lag som åker ut ser det ut så här:

1. Syrianska: 11 röster

2. Brommapojkarna: 2,5 röster

3. Halmstad: 1 röst

4. Mjällby: 1 röst

Vår spekulation

Det kan kanske tyckas märkligt att ingen tippat på den andra nykomlingen – Öster – men så fick man ju bara välja ett lag. En annan tänkbar parameter är att tre av de förmodade bottenlagen i publikligan återfinns bland denna kvartett. Det kan helt enkelt vara så att man som supporter anser att en stor mängd supportrar spelar roll.  

I och med dessa slutsatser så har vi börjat att avhandla de två grundläggande frågorna: vem som vinner och vem som åker ur. Och när vi med detta krattat manegen för allehanda gråskalor och generaliseringar så känns det som att det roliga äntligen har börjat.

Må bästa tårtdiagram vinna!

(Och till sist, ännu ett exempel på vår tids allra mest egna poetiska uttryck – disclaimern: vi har konstruerat enkäten på så vis att det skall gå att identifiera troll och då vi ännu inte har hunnit plockat bort eventuella troll, så kan undersökningens resultat förändras.)