Fotboll, förbannad fotboll och statistiskt säkerställd fotboll.

Foto: Jeff Attaway. Dataoverlay av oss.

FÖRBANNAD FOTBOLL handlar om fotboll och statistik eller vad man skulle kunna kalla datadriven fotbollsanalys.
I första hand handlar det om svensk landslagsfotboll i modern tid, men vi kommer också att beröra ligafotboll, primärt Allsvenskan. Detta dels på grund av att vi kommer att hämta data därifrån men också för att vi håller på AIK respektive IFK Göteborg.

Vad vi vill är att undersöka uppfattningar, myter och föreställningar om hur svensk landslagsfotboll ser ut, hur den har presterat och vad detta resulterat i.
Vi vill undersöka hur framgångsrika de olika förbundskaptenerna och deras landslag är, samt de bakomliggande faktorerna.Vi gör det genom att formulera en tes, i form av ett påstående eller en fråga, vilken vi sedan belägger eller bestrider med hjälp av data som vi tolkar och visualiserar. Det hela resulterar i någon form av slutsats.

Antagligen kommer vi att ha rätt lika ofta som vi kommer att ha fel. Det är mest sannolikt. Och när det gäller lögner och statistik så finns inga kryssmatcher. Eller så kan man säga att vi alltid spelar kryssmatcher, då detta skulle kunna motsvaras av begreppet ”det beror på”. Vilket ju är själva fundamentet för tolkning och analys.

Ett grundläggande kriterium för det vi gör är att vi söker ställa framgång mot misslyckande. Därför några definitioner:

 • Framgång är att åka ut så sent som möjligt i tävlingssammanhang.
 • Misslyckande är att åka ur tidigt.

En annan fråga vi ställt oss är hur vi ska värdera prestation – ett underhållande spel, många gjorda mål, starka individuella insatser – i förhållande till resultat – det vill säga vinst, lika-resultat eller förlust. Vår prioritering är som följer:

 • Resultatet är alltid överordnat.
 • Prestationer av hög kvalitet är visserligen trevliga men att acceptera en viss sorts prestation oavsett resultat beror på graden av känslomässigt engagemang och mycket svårt att belägga med data.

Här nedan följer några av de planerade inlägg som ni kan se fram emot men vilka vi verkligen kommer att leverera är en fråga om tillgång till relevant data och vad som känns spännande i skrivande stund:

 • En spekulation i hur kommer det att gå i matchen Sverige-England den 16 november. Vi tar en titt på relationen mellan Englandsmatcher, svenska nationalarenor och läget för nuvarande landslag under förbundskapten Erik Hamrén.
 • En uppföljning av matchen Sverige-England med rykande färska jämförelser.
 • En genomgång av vilka landslagsmatcher som verkligen spelat någon roll.
 • En titt på huruvida landslaget kan växla spel, för att vända underlägen eller bevaka ledningar?
 • Generationsväxling eller kontinuitet – hur har förbundskaptenerna tänkt och vilka resultat har det fört med sig?
 • ”Spelet sätter sig” – när måste en förbundskapten börja leverera?
 • ”Sverige är bäst mot bäst motstånd” – stämmer klyschan och i så fall varför?

Finns det någon landslagsrelaterad fråga som gnagt i dig länge? Som kanske har med mästerskapsresultat, laguttagningar eller Lars-Tommys ovana att låta en Marcus Allbäck helt ur form spela? I så fall kan du maila dina frågor till hej@forbannadfotboll.com.

Välkommen

Transparens:
Basen för vår landskampsdata är Sveriges Fotbollshistoriker och Statistikers sammanställning av landslagets samtliga matcher 1908-2011. Information om senare landskamper är hämtad från Svenska Fotbollförbundets hemsida.

Då vårt sätt att titta på data ofta kastar ljus över oriktigheter har vi såklart funnit en del tveksamheter hos dessa källor, vilket vi påpekat. Svenska Fotbollförbundet har rättat sin information. Från SFS har vi ännu inget hört, så kanske har vi sett fel?

Vidare har vi kryddat vår data med diverse andra aspekter, som lagens respektive FIFA-ranking och förbundskapten vid matchtillfälle. Vad gäller förbundskaptener följer vi den uppdelning Svenska Fotbollförbundet själva gör, varför det bland annat inte finns någon före 1962.

FIFA rankingen är skrapad med en av vår vän Daniel modifierad version av Kevin Champions script.

One thought on “Fotboll, förbannad fotboll och statistiskt säkerställd fotboll.

 1. Pingback: Hamrén fick chansen. Zlatan och Taco tog den. | Fotboll, förbannad fotboll och statistik

Kommentera